- Inzerce -

Videa na víkend

Jak jsem psal včera, můžeme se na podzim těšit na Stimmung, multikulti rituál Karlheinze Stockhausena s božskými jmény jako Usi-Afu, Grogoragally nebo Hina-a-Tuatua-a-Kakai. Jelikož jde o hudbu částečně improvizovanou – na základě modelů, textů a instrukcí – vznikne s každým provedením trochu jiný výsledný tvar. Takto zní v podání ruského Souboru Dimitrije Pokrovského. Tento ansámbl vznikl v sedmdesátých letech a zaměřoval na autentickou rekonstrukci ruského lidového zpěvu a jeho vykopávání zpod nánosu romantického kýče. Od etnografického repertoáru ovšem neměli daleko k dalším hudebním světům, takže zpívali Stravinského, Martynova a další.

Takto zní a vypadá v jejich podání ruský vesnický masopust:

  

A takto Stockhausenovo Stimmung:

  

Skladba Stimmung se celá odvíjí od prodlevy na tónu B, a její předchůdce můžeme hledat mezi dalšími „jednotónovými“ kompozicemi. Stockhausen se již dříve seznámil s LaMonte Youngem a jeho věčnými prodlevami. Můžeme ale hrabat i hlouběji do historie, třeba k baroknímu Henrymu Purcellovi a jeho Fantazii na jedné notě.

 

O scéně experimentální hudby v Arménii se toho zde, myslím, moc neví. Takže Radio Jerevan hlásí, že takto se hraje a maluje v tamní Cafe-Art Gallery.

 

A ještě jedna arménská, tentokrát ke zklidnění.